Interview med en PLO Hi/Lo grinder (2. del): – Værste downswing jeg har oplevet
Dette er 2. del af artiklen “Interview med en PLO Hi/Lo grinder: Mød Mads “Mr Longhit” Bertelsen”.
Du kan læse 1. del af interviewet her.
I denne artikel taler PNN.dk med en af Danmarks mere anonyme poker pro’er, som tjener til dagen og vejen ved at spille poker på nettet.
Mads “Mr Longhit” Bertelsen er udpræget PLO Hi/Lo spiller, og i denne del af interviewet taler vi med Mads om, hvorfor han har valgt PLO Hi/Lo som sin specialitet, hvordan han arbejder med sit spil, hvordan det hænger sammen økonomisk og sidst men ikke mindst, hvordan han har tacklet karrierens største downswing, som er indtruffet i denne måned.
Spillene i PLO Hi/Lo er meget blødere
Pot Limit Omaha i Hi/Lo varianten er ikke er spil, som er synderligt populært i forhold til varianter som Texas Hold’em No Limit og almindelig Pot Limit Omaha, og det betyder at det er sværere at få action ved bordene, fortæller Mads. Det betyder også, at han har været nødt til at hoppe op og ned i stakes, alt efter hvor der er action at få.
“Der er ganske enkelt ikke ret meget action, så jeg tager den jeg kan få. For nyligt startede jeg op på Betfair Poker, da der var alt for meget spildtid ved at vente på action, da jeg kun spillede på Danske Spil/PartyPoker. Tableselection er en by i Rusland”, siger Mads, men det har også sine åbenlyse fordele, afslører han:
“Spillene i PLO Hi/Lo er meget meget blødere end i andre cashgames. Samtidig er der ikke ret meget videomateriale og andet, der kan hjælpe folk til at forbedre sig. I hvert fald ikke endnu. Så det kræver måske ikke helt så meget arbejde væk fra bordene, når først man har fået fat. Det bilder jeg i hvert fald mig selv ind. Det er dog en variant, der bliver mere og mere popurlær. Så med tiden skal der nok arbejdes en del, for at kunne slå de andre regs. Men hvis dagen kommer, hvor bordene er fyldt med regs, så tror jeg, at spillet dør. Raken er ganske enkelt for høj. Men valget på Hi/Lo faldt, da det var her jeg havde den største edge og her jeg havde muligheden for at leve af det. Samtidig er det et actionfyldt og sjovt spil”, fortæller “Mr Longhit”, som også er hudløst ærlig, da vi spørger ham, hvorfor han har valgt PLO Hi/Lo fremfor NL Hold’em cash games og SNG’ere, som de fleste andre, som lever af at spille poker.
“Jeg var lidt sen til at blive bidt af pokeren og blive en vindende spiller. Jeg har helt opgivet at slå NLHE cash games. I hvert fald på takster hvor jeg kan leve af det. Det ville kræve ALT for meget arbejde.”
Sjovere at spille end at lave lektier
Spørg enhver poker pro og de vil stort set allesammen sige det samme. “Du er nødt til at arbejde med dit spil, for at holde dig et skridt foran modstanderne”. De fleste af dem vil dog også indrømme, at de nok ikke får arbejdet så meget med spillet, som de måske burde. Det er vel nu engang sjovere at spille end at lave lektier?
Vi spurgte “Mr Longhit” om, hvordan han arbejder med sit spil, nu hvor der – iflg. hans eget udsagn – ikke findes meget tidssvarende materiale om PLO Hi/Lo, som man kan bruge til at udvikle sit spil:
“Her adskiller jeg mig nok fra mange andre seriøse spillere. Jeg bruger ikke ret meget tid ved siden af bordene. Typisk kigger jeg på hænderne lige efter de er spillet. Jeg har normalt max. 6 borde kørende, så derfor kan det lade sig gøre. Jeg har dog en plan om, at jeg skal have analyseret spillet på nogle af de regs, jeg spiller mest imod. Der tror jeg, at jeg kan hente en del. Men ellers bliver tiden brugt på at grinde. Det er nok også et resultat af de bløde borde. Når man har en fin bb/100 (antallet af big blinds man vinder gennemsnitligt pr. 100 spillede hænder, red.), så er det måske begrænset hvor meget mere jeg aktuelt kan hente ved at arbejde væk fra bordene”, siger “Mr Longhit”, men skynder sig samtidig at sige, at hvis der er én ting der kan få ham på skolebænken – så er det downswings:
“Der er dog en ting, der kan få mig til at kigge mit eget spil igennem. Det er downswings. Her i juli har jeg været ramt af det værste downswing, jeg har oplevet. Det har jo desværre den konsekvens, at man begynder at miste troen på sig selv og ubevidst begynder at lave fejl. Så er man lige nødt til at stoppe op og få kigget sit spil efter i sømmene. I de gode perioder, der bruger jeg stort set al min tid ved bordene”, siger “Mr Longhit” som også kan afsløre at månedens downswing er på hele 60 buy-ins.
Men snakken om karrierens største downswing vender vi tilbage til lidt senere.
Mads fortæller også til PNN.dk, at han på et tidspunkt kastede sig ud i et stakingprojekt, som var med til at holde ham skarp ved bordene:
“Jeg har tidligere haft en stakedeal med en ven, hvor jeg så brugte lidt tid på at hjælpe ham med hans spil. Han kigger mig også af og til over skulderen, når jeg spiller. På den måde får jeg også arbejdet med mit eget spil, når jeg skal forklare mine beslutninger”, siger Mads og afslører samtidigt, at det ikke var en stor succes at stake vennen til cash games i de folkefattige PLO Hi/Lo spil:
“Da jeg stakede ham i Hi/Lo cash kunne vi ikke undgå at rende ind i hinanden ved bordene. Det var selvfølgelig ikke optimalt. Han løb skidt i den periode, og endte med at tabe. Han tabte dog en del af pengene til mig”, konstaterer “Mr Longhit”.
Skulle leve af rakebacken i starten
Som almindelig hårdtarbejdende dansker, har de fleste af os en arbejdsuge på 37 timer. Men som online grinder er der ikke noget der hedder 8-16 arbejde. I hvert fald ikke for Mads Bertelsen, som i stedet arbejder ud fra en fast målsætning der hedder mindst 60.000 hænder eller $10.000 i rake om måneden.
“Jeg satte mig et mål om 60k hænder eller $10k i rake om måneden. Det mål kan jeg fint overholde. Min winrate ligger et sted mellem 5 og 10 bb/100. Den er selvfølgelig faldet en del på det sidste ovenpå mit downswing. Jeg har måske også spillet for meget Heads Up – for at starte borde op – til at kunne holde min winrate oppe. Raken æder ganske enkelt for meget i HU. Man betaler også rake ved splitpots. Til gengæld får jeg 30% rakeback, hvilket betyder at jeg kan trække $3.000 ud om måneden i rakeback”, siger Mads og fortæller, at han kalkulerede med at trække rakebacken på ca. 15.000 kr. ud om måneden til at leve for, og lade resten af pengene stå til at bygge rullen for.
Og den plan har holdt stik for Mads indtil videre – sådan da. Han erkender nemlig, at han har været nødt til at hæve lidt ekstra hist og pist for at holde trit med et stigende forbrug:
“Jeg har trukket en del mere ud end planlagt. Mit forbrug er også steget lidt. Især når vi er ude og fulde os. Det sker vist for de fleste”, griner han.
At spille 60.000 hænder (eller lægge $10k i rake) om måneden er i øvrigt en tidskrævende opgave, afslører Mads:
“Det tager et sted mellem 200 og 250 timer. Hvis jeg kunne få den action jeg ville, ville det selvfølgelig ikke tage helt så lang tid. Men der er en del spildtid.”
Vigtigt med en sund bankroll
Selv om Mads erkender at have hævet mere end rakebacken nogle måneder til at leve for, har han dog stadig været i stand til at bygge rullen stille og roligt. Og det skulle vise sig at være en god ting, for den sunde bankroll er den eneste grund til at han har overlevet julis downswing – et downswing han ikke ville kunne have overlevet, da han startede som poker pro:
“Da jeg startede spillede jeg kun PLO100 og PLO200. Jeg skulle have 40 BIs til næste takst, før jeg måtte rykke op, og jeg skulle rykke ned ved 30 BIs. Jeg har altid ment at variansen i Hi/Lo var relativt lille. Jeg tror stadig den er mindre her, end i de fleste andre spil. Der skulle dog et tab på 60 buy-ins i den her måned til at indse, hvor grimt det kan blive. Det tab ville jeg ikke kunne have klaret, da jeg startede op. Det var jeg dog klar over, men da jeg ikke kunne leve af at spille lavere, var det make it or break it”.
Heldigvis for “Mr Longhit” fik han en god start på sin karriere som poker pro, og havde derfor rullen til at modstå månedens downswing, men han indrømmer, at han gerne snart ser variansen vende til sin fordel, for det er ikke nær så sjovt at grinde op mod 250 timer om måneden, når tingene ikke kører:
“Det gør timerne foran skærmen rigtig sure. Det er frustrerende. Men langt hen af vejen er det variansen, og den har man ikke rigtig indflydelse på. Den har jeg lært at leve med. Men det er naturligvis svært ikke at tænke over, når man så er væk fra computeren. Altså hvem gider at betale for at arbejde?” spørger “Mr Longhit” og griner lidt.
“På den anden side motiverer det mig til at give den en skalle. Der er ikke andet for end at få lokaliseret de fejl der har sneget sig ind i spillet og så ellers at grinde downswinget væk. Det skal nok vende”, siger han optimistisk og siger samtidigt, at det værste er, når man er nødt til at rykke ned i takst.
“Ens indre ludoman vil jo gerne vinde det tabte tilbage. Og det sker jo ikke helt så hurtigt på de lavere takster”, griner han.
Downswings skal grindes væk
Det er ellers ikke fordi “Mr Longhit” føler sig presset til at grinde midt i det store downswing. Han siger, han sagtens ville kunne tage fri i længere tid, hvis han ville, men som en ægte grinder, er han af den opfattelse at et downswing skal grindes væk.
“Jeg kunne sagtens holde en pause på en måned uden det ville påvirke min økonomi. Men så lang en pause ville jeg slet ikke kunne holde”, indrømmer han og fortæller at der dog er en pause på vej:
“På søndag tager jeg en uge til Italien med familien for at slappe af. Men for at være ærlig, så giver jeg den fuld gas ved bordene indtil da, så jeg forhåbentlig kan få knækket kurven, inden jeg tager af sted. Så tror jeg bedre, jeg kan koble fra dernede. Sker det ikke, så vil jeg sikkert bruge lidt af ferien på at kigge mit spil efter, så jeg er klar når jeg kommer hjem”, siger den benhårde grinder inden vi lod ham smutte tilbage til bordene for at grinde.
Artikelfoto: Privatfoto (Mads Bertelsen)