Stort interview med Odd Oddsen – storgrinderen der strøg til tops
Den norske highroller ’Odd_Oddsen’/’No_Ola’ har igennem de seneste to år været en af de helt store oplevelser på highstakesbordene, hvor han på PokerStars og Full Tilt Poker har skovlet millioner af norske kroner hjem.
Han valgte i lang tid at holde sin identitet for sig selv, og i det hele taget har Omaha-hajen været meget sparsom med udtale sig til pressen, hvorfor vi naturligvis er stolte over, at vi nu kan bringe en interviewserie med ham her på PNN.dk.
Og lad os starte ud med at få en forklaring på hemmelighedskræmmeriet omkring hans identitet.
”Jeg valgte at holde min identitet hemmelig af flere grunde. Jeg er født og opvokset et sted, hvor alle kender hinanden, og hvor dét at spille poker er en form for ”tabu” og ikke anses for at være et ”rigtigt” arbejde.”
”Samtidig studerer jeg på universitet i Tromsø et par dage om ugen og har haft lyst til at holde lav profil for at undgå ”støj” i hverdagen,” fortæller ‘Odd_Oddsen’, hvis borgerlige navn er Ola Amundsgård.
Vigtigt at prøve sig af mod bedre spillere
I karrierens spæde start bustede han gang på gang sin rulle ved at spille NL Hold’em, men da han skiftede over til Pot Limit Omaha skete der ting og sager. ”The rest is history,” som man siger.
Hvilke ting har været vigtige for at nå toppen af pokerpyramiden? Har det været matematiske udregninger, prøve at spille unexploitable, eller bare lave færre fejl end modstanderne, feel for spillet, udnytte dårlige spillere, finde små huller i andre reg’s spil og udnytte dem, eller andre ting?
”Jeg synes, alle de ting du nævner er enormt vigtige for at opnå en objektiv forståelse/kompetence i bestræbelserne på at nå helt til tops.
”Evnen til at analysere regs og konkludere på den baggrund er fundamental og ekstrem vigtig. På lavere takster har de naturligvis flere leaks end højere oppe i systemet. Jo højere du kommer op, jo vigtigere er matematiske udregninger og fokus på unexploitable-/GTO-spil, da modstanderne generelt bliver bedre og bedre for hver dag, der går, og modstanden generelt er hårdere, jo højere du spiller.”
”Table selection er også vigtigt, men jeg synes, der er mange regs på de lavere takster, som aldrig ville kunne nå helt til tops, fordi de ikke har sat nok volumen ind mod gode/bedre spillere. Jeg har taget mange -EV-spil mod mange regulars (både bevidst og ubevidst) på vejen op igennem systemet, og jeg er overbevist om, at det har været vigtigt for mit spil.”
Volumen er altafgørende
’Odd_Oddsen’ understreger desuden vigtigheden af at få lagt nok volumen i sit spil. Han mener ikke, det nytter noget at være god til udregninger, GTO og vide, hvordan man exploiter regs, hvis ikke man får spillet en masse hænder.
”Arbejdsmoral og evnen til at multitable uden at miste for meget winrate er enormt vigtigt – specielt, hvis du skal arbejde dig hele vejen op til toppen.”
Og ’Odd_Oddsen’ giver et eksempel på, hvorfor det er så vigtigt.
”Lad os sige, at du har en bankroll på $20.000 og spiller $1/$2 Pot Limit Omaha, og du kører med en 100 Buy In-bankroll for at gå op i takst.”
”Hvis du spiller seks borde ad gangen, så når du op på cirka 500 hænder i timen, og med en winrate på $6/100 (3bb/100), så giver det en $/h-winrate på $30/h. Målet er $20.000, og du har en EV på $30 per time spillet, så i gennemsnit skal du spille 666 timer ($20000 / ($30 / $h) = 666,6h) for at rykke op i takst.”
”Derfor er konklusionen, at den rette volumen er enorm vigtig, og at man skal grinde enorme mængder for i det hele taget at have chancen.”
Har spillet over fire millioner hænder
Selv har ’Odd_Oddsen’ via sin baggrund som seriøs gamer (Starcraft og Counter-strike) haft nemt ved at multitaske. Han spiller typisk imellem 16 og 24 borde ad gangen.
”Jeg har spillet over fire millioner hænder, så øvelse gør mester,” lyder det med at smil fra ’Odd_Oddsen’.
Selvom ’Odd_Oddsen’ både har styr på den matematiske tilgang til spillet, og igennem tiden har lagt en stor volumen i spillet, så er det ikke fordi, han anser sig selv som usårlig.
Han har generelt haft sine vanskeligheder imod folk, der spiller en vældig god GTO-strategi (Game theory optimal).
”Grunden til, at jeg har det svært mod disse spiltyper, er, at jeg spiller en exploitative strategi blandet op med GTO. Min GTO-approach til, at konstruere ranges, er ikke lige så fundamentalistisk god, som de aller aller bedste i headsup PLO.”
”Pointen er, at jeg ikke er lige så god til at balancere mine ranges i forhold til GTO-mestrene Ben ’Sauce1234’ Sulsky, Ben ’Ben86’ Tollerene, ’d2emfi’, ’lefort’ med flere. Og det gælder specielt i Heads Up PLO, hvor jeg har et stort stykke arbejde foran mig, hvis jeg skal kunne hamle op med dem i en Heads Up.”
”Men med mit spil vil jeg have større EV og $/h i et 6 Max-lineup end mange af de ovennævnte spillere på grund af, jeg spiller exploitative strategier ret godt, hurtigt finder leaks, og har en rigtig god ide om, hvordan de skal udnyttes maksimalt. Det fungerer dog kun i lineups, hvor folk afviger fra GTO. Min spillestil er også meget fleksibel forstået på den måde, at jeg er ret hurtig til at opfatte, hvornår og mod hvem jeg skal ‘adjuste’. Specielt i lineups mod regulars med leaks. Desto større leaks, desto større EV vil jeg have i forhold til GTO-regs”, fortæller nordmanden til PNN.dk.