Thijs van Tilburg: Uden Pokerdanmark var det aldrig lykkedes
I 2009 tog den danske HU-specialist Thijs van Tilburg initiativ til indsamlingen ’7 Dage For Rwanda’, hvor målet var at samle danske pokerspillere til en støttekampagne, hvor alt overskuddet skulle gå til den lille danske NGO Educat. Indsamlingen blev en overvældende succes, hvor det endte med, at næsten 300.000 kroner kom i kassen. Penge som har betydet, at Educat har kunnet tage initiativ til iværksætter programmer i Rwandas hovedstad Kigali. Og allerede her i sommers er de første 50 mikroiværksættere blevet færdige med deres uddannelse, og om halvanden måned når de op på 125 uddannede for hele året.
I næste uge kører PokerStars så en ny indsamling med Educat, ’Poker for Rwanda’ og Slowplay.dk har sat sig ned med Thijs van Tilburg for at høre mere om projektet.
Kan du fortælle, hvad Educat er?
”Det har ændret sig rigtig meget, men det er en organisation, som prøver at skabe et bæredygtigt iværksætterprogram i Rwanda. Educat prøver at uddanne unge kvinder og mænd, talenter til at blive dygtige forretningsdrivende. Og så arbejder de også på at videreuddanne eksterne undervisere i Kigali. ”
Hvad er din rolle?
”Min rolle er lille. Jeg var en af de første som blev sendt ned til Rwanda, men efter pokereventen for to år siden har jeg trukket mig mere og mere ud, fordi jeg har haft så travlt med mit studie. Jeg var til at begynde med en del af bestyrelsen, men det var dengang hvor den var mindre professionel i modsætning til nu, hvor der sidder nogle sindssygt dygtige ledere som træffer lidt bedre beslutninger end vi gjorde.”
”Jeg har næsten ikke lavet noget de seneste to år, men mødtes så med stifteren af Educat, Andreas Nørlem, for én til to måneder siden, hvor han fortalte om den event som kommer til at løbe af stablen i næste uge. Jeg er altså ikke initiativtager denne gang, det vil jeg gerne understrege, det er PokerStars. Og det er bare pissefedt, for de var en rigtig stor del af den succes vi opnåede sidste gang og lagde rigtige mange penge. PokerStars har holdt kontakten med Educat siden sidste gang for at følge op på om pengene nu kom de rigtige steder hen.”
Hvordan gik det sidste gang med 7 Dage For Rwanda?
”Det var overvældende. Det var en ide jeg havde fået to år forinden. Jeg gik og tænkte over, hvem der skulle have penge og hvad konceptet skulle være. Det fede var, at jeg opjusterede de økonomiske forventninger måned for måned og alligevel endte vi med at slå målsætningen. Det var helt sindssygt, at vi nåede små 300.000 kroner. Det var lidt vildt for jeg stod meget alene med det selvom Henrik Witt fra Classic Poker og Jens fra PokerStars hjalp rigtigt meget. Det var fedt. Jeg lavede helt sikkert en masse fodfejl undervejs, men jeg må også have gjort noget rigtigt for 300.000 kroner er mange penge.”
Hvorfor skal pokerspillerne støtte op igen?
Educat er gået igennem en kæmpe udvikling de seneste to år. Og Andreas Nørlem har sagt til mig, at ”Hvis det ikke var for dig og Pokerdanmark, så havde Educat aldrig været, hvor de er i dag”. Pokerdanmark er altså den primære grund til, at organisationen er hvor den er i dag. Pokerpengene gjorde, at de pludseligt fik penge fra Danida fordi de nu havde mulighed for at løfte budgetterne op på et højere niveau. Målet for Educat er at blive en selvkørende organisation, men det kræver enormt meget. Administrations udgifterne er lige nu uhørt lave og op imod 30 personer arbejder gratis. For, at man skal kunne tiltrække talent, så kræver det, at man lige løfter niveauet en smule mere. Men der er ved at være der.”
Er du stolt?
”Jeg er stolt over Pokerdanmark og over min egen rolle i starten”